Halvårsinvägning & 4 tips som kan halvera din klimatpåverkan

Patrik och Johannes halvårsinvägning klimatpåverkan 2020

2020 började den hållbara transformationens decennium! 💪🌍 Jag och Patrik som driver Enkla Kassen bestämde oss tidigare i år för att försöka leva med -70% lägre klimatpåverkan än genomsnittssvensken. Nu är det dags för halvårsinvägning för att se hur det gått och att dela fyra av våra bästa tips!

Det finns flera olika sätt att mäta sin klimatpåverkan, t.ex. med gratis-appar som Svalna som automatiskt analyserar transaktionerna på ditt bankkonto för att estimera dina CO2e-utsläpp. För vår utmaning har vi valt att främst använda oss av Klimatkontot som skapats av IVL Svenska Miljöinstitutet då den passar bäst för våra ändamål. Vi kommer i senare inlägg komplettera våra siffror från Klimatkontot med djupdykningar inom allt från bostadsbygge till elbilars klimatpåverkan för att komma närmare "våra sanna utsläpp" och diskutera hur en härlig hållbar livsstil kan se ut. 🌱

Johannes & Patriks halvårsinvägning med Klimatkontot.se
Vår klimatpåverkan per år enligt Klimatkontot.se

Enligt Klimatkontot har jag (Johannes) det första halvåret år 2020 släppt ut ca 0.6 ton CO2e (hälften av de 1.2 ton CO2e som bilden visar för helåret) och Patrik ca 0.5 ton CO2e. Dessa siffror är förmodligen lite lägre än verkligheten då det finns delar som inte fångas i mätningen som vi tänkt diskutera i framtida inlägg. Men än så länge ser det alltså ut att gå bra och vi har upp till 1.8 ton CO2e var kvar att spendera utan att överstiga vår årsbudget på 2.4 ton CO2e!

4 tips som minskat vår klimatpåverkan

1. Co-living för ett socialt rikt liv 🏡

Vi har båda valt att bo tillsammans med vänner. Genom att dela en del utrymmen, möbler mm sänker vi bostadens klimatpåverkan med ca 0.5-1 ton CO2e/år samtidigt som vi kan bo stort och leva härliga sociala liv. Här kan du läsa mer om Green^House, det co-living space som Patrik är med och skapar.

2. Cykeln för ett långt härligt liv 🚲

Vi lever båda utan egen bil och vi cyklar eller åker kollektivt de flesta av våra resor. Vi hyr bara bil när det behövs och sparar på så sätt ca 1 ton CO2e/år. Att cykla regelbundet är ett enkelt sätt att leva mer hälsosamt och många fler kan cykla till jobbet.

3. Tåget för avkopplande resor 🚄

Vi har båda valt att ta tåget istället för flyget vilket sparar ca 1 ton CO2e/år. Planen var att året skulle innehålla en del längre tågresor, men flera av dessa har blivit inställda pga covid-19 vilket gjorde att vårt klimatavtryck minskade ännu mer än planerat.

4. Växtbaserat för enklare matvardag 🥜

Vi äter båda till största del växtbaserat och använder Enkla Kassen för att göra detta extra enkelt i vardagen. Detta minskar vår klimatpåverkan med ca 1.0-1.5 ton CO2e/år.

Tipsen ovan kan alltså halvera genomsnitt-svenskens klimatpåverkan

En minskning med ca 4 ton CO2e/år från de 8 ton CO2e/år som vi i snitt kan påverka i vår vardag. Vi kommer dyka djupare i dessa områden och många andra när vi fortsätter vår resa mot ett rikt och härligt klimatsmart liv. Vill du hänga med så följ oss gärna på facebook och instagram. Tillsammans kan vi driva förändringen som behöver ske! 🌍

Varma sommarhälsningar! ☀️
/Johannes

Detta inlägg är en del av 7070.nu, ett initiativ som visar att det är möjligt för de flesta att minska sin klimatpåverkan i vardagen med 70%. Om 70% av Sveriges befolkning gör denna förändring till 2030 så kommer vi lyckas att minst halvera Sveriges klimatutsläpp från konsumtion! Alla inlägg kan hittas på 7070.nu.

Lämna en kommentar

Vänligen notera att alla kommentarer behöver godkännas innan de publiceras