Ensam är svag - Rörelsen är stark

Det är lätt att känna sig överväldigad och maktlös när man tänker på klimathotet. Vad kan lilla jag göra för att lösa ett så stort problem? Men du är inte ensam. Du är en del av en hållbarhetsrörelse. Så försöker vi se det med Enkla Kassen. Vi är ett av initiativen i vegovågen som driver på i riktning mot en vegonorm då vi äter mer växtbaserad mat i vardagen. Vi är ett av många initiativ som tillsammans kan accelerera hållbar utveckling så att vi håller oss inom planetens gränser. Utöver att göra den tankeövningen så finns det en otrolig kraft i att träffa andra som engagerar sig i samma frågor för att stärka varandra och känna gemenskap.

I söndags var det Earth Day som kan ses som en årlig hållbarhetsritual för att samla kraft tillsammans för en mer hållbar värld. Samma dag lanserades det globala initiativet #WeDon’tHaveTime som handlar om att det är väldigt bråttom med klimathotet och vi måste agera nu. En digital hållbarhetskonferens där alla i världen kan delta utan att flyga till konferensen. Enkla Kassen var på plats och deltog i ceremonin. Men det var en oväntad väg dit.

Några dagar innan deltog jag i ett stärkande och meningsfullt evenemang, första träffen med Young Sustainability Leaders. En mötesplats för hållbarhetsengagerade som just handlar om att stärka den inre hållbarheten för att orka fortsätta driva den yttre förändring man tror på. Där träffade jag en vän som frågade om jag ville hänga med till det fysiska eventet för #WeDon’tHaveTime i Stockholm. Ett till meningsfullt och stärkande sammanhang att ta del av. Så jag tackade ja.

Under Earth Day satt jag och återhämtade mig i skogen ute i Björkhagen när det väl var dags att bege sig till eventet. Min vän hade råkat skicka fel länk, jag fick en länk till det digitala eventet så jag visste inte vart det fysiska eventet ägde rum. Först fick jag veta att vi skulle ses vid Östermalmstorg. Sen Jakobsbergsgatan. Nr 13. Såg en skylt utanför ”#WeDon’tHaveTime”. Här måste det vara. Tryckte på ringklockan. Någon öppnade. Jag sa ”en kompis bjöd med mig men jag har inte registrerat mig eller så”. Det var okej. Jag fick vara med ändå! Så på ett bananskal halkade jag in i gemenskapen. Det var lite samma känsla som att tågluffa eller lifta, man följer flödet och hamnar där man hamnar.
 


Konferensen höll hög nivå med kompetenta talare som Jeffrey Sachs som är professor i ekonomi. Sopköket stod för catering av vegetarisk mat till eventet. Vår samarbetspartner MoveByBike skötte logistik kring eventet. En av talarna under konferensen var Richard Bergfors, VD på Max Hamburgare. Han visade en talande bild för hur viktigt vego är för klimatet. I deras senaste analys av varifrån Max Hamburgares klimatpåverkan kommer visar det sig att 77 % kommer från den animaliska maten. Den växtbaserade maten står för 13 %. Transporter, drift av restauranger och förpackningar står tillsammans för endast 10 % av klimatpåverkan! Max Hamburgare har som mål att inom några år ska varannan såld hamburgare vara utan nötkött. Ett ambitiöst och viktigt mål.

Max Hamburgare är inte ensamma. Företag som Oatly, Food For Progress (Oumph!), Gigafood, Enkla Kassen och många fler som bidrar till att driva på vegovågen. Det finns grymma vego-influencers som Portionen Under Tian-Hanna och Jävligt gott-Gustav. Andra initiativ som Vegomagasinet som drivs av inspirerande Mattias Kristiansson. Och alla de som stöttar dessa initiativ som läsare, ambassadörer, kunder, peppare, bollplank, spridare, volontärer… Och sjuttielva fler roller :)

Du är inte ensam. Vi är inte ensamma. Vi är en del av en vegovåg och en hållbarhetsrörelse som tillsammans kan accelerera hållbar utveckling.

Nu kör vi!
Kram
Patrik

Här kan du se konferensen och lanseringen av #WeDon’tHaveTime

 


1 kommentar

  • Intressant och relevant läsning! Gillar enkla kassen. Heja!!

    Niklas

Lämna en kommentar

Vänligen notera att alla kommentarer behöver godkännas innan de publiceras