Klimatpåverkan från sojafärskassen

Burritos

Då är det dags delge resultatet av tredje kassen vi klimatberäknat med hjälp av Klimatos webbverktyg. Tredje kassen som klimatberäknats är sojafärskassen.

Sojafärskassen visade sig ha lite högre klimatpåverkan än linskassen och jordnötskassen Kassen kallas sojafärskassen eftersom sojafärs är den primära proteinkällan. 47 % protein i den sojafärs vi använder nu! Något för alla som jagar protein. Kassen innehåller spaghetti och sojafärssås, kokosmjölksgryta och burritos. Äter man en kost som motsvarar sojafärskassens CO2e-utsläpp blir de totala utsläppen över ett år endast 360 kg CO2e per person (räknat på ett energibehov på 2000 kcal/dag). Det är en minskning med 80 % gentemot medelsvenskens årliga matrelaterade klimatutsläpp (1 800 kg CO2e). Enligt Världsnaturfonden (WWF) behöver vi minska klimatpåverkan från mat med 75 %.

Att äta mer vegansk mat är bra för klimatet men det stoppar inte där. En ny studie publicerad i Science av forskare från Oxford visar att animalisk mat endast bidrar med 18 % av kalorierna men tar upp 83 % av jordbruksmarken. Joseph Poore som lett forskningsarbetet hävdar att en vegansk kost är troligtvis den enskilt största insatsen man kan göra för att minska sin negativa påverkan på planeten.

Det här är vårt första försök till att mer exakt beräkna klimatpåverkan från Enkla Kassen. Vi vill flagga för att det finns en del begränsningar i datan och vi därför inte alltid har t.ex. helt korrekt ursprungsland i klimatbedömningen, men vi siktar på att förbättra detta med tiden och kommer då uppdatera våra estimat. 

Klimatberäkningen med hjälp av Klimatos webbverktyg var ett stort steg framåt i att beräkna klimatnyttan av Enkla Kassen. Vi kommer inom kort att publicera dessa siffror så de syns mer tydligt på fler delar av vår hemsida.


Lämna en kommentar

Vänligen notera att alla kommentarer behöver godkännas innan de publiceras