Nu lanseras Enkla Kassen som Sveriges första enkla och billiga veganska matkasse

Enkla Kassen

Nu lanseras Enkla Kassen som Sveriges första enkla och billiga veganska matkasse. Genvägen till en mer hållbar livsstil genom mer vego och mindre matsvinn. Klimatomställningen är brådskande. Vi behöver snabbt vända utsläppskurvorna och accelerera hållbar utveckling. Enkla Kassen är ett av initiativen som kommer vara viktiga i den omställningen.

Ska vi klara 2-gradersmålet behöver vi snabbt vända utsläppskurvorna. I Sverige använder vi upp hela klimatbudgeten bara på mat. Att ändra vad vi äter och slänga mindre mat är snabba sätt att minska utsläppen och kommer att vara nödvändigt för att hålla oss under 2-gradersmålet.

“Genom att laga mer veganskt och med mindre matsvinn kan man minska sin klimatpåverkan från mat med upp till 80 %. Därför vill vi göra den livsstilen så enkel, billig och god som det bara går.” säger Patrik Olsson, co-founder Enkla Kassen.

Enligt Axfoods årliga vegoundersökning (2017) planerar 24 % av svenskarna att minska sitt köttätande under 2018. Att äta mindre kött och mer veganskt är bra för klimatet. Dock är viljan att ändra en vana inte detsamma som att faktiskt göra det. Det tar tid och energi att ändra vanor. För att laga mer vegansk mat behöver man först hitta recept, göra en inköpslista, gå till affären och handla, sedan gå hem och laga ett nytt recept för första gången. Ibland har man den inspirationen. Men ofta i vardagen när livspusslet ska gå ihop så orkar man helt enkelt inte ta sig igenom de barriärerna och faller lätt in i gamla vanor. För att göra en flexitarisk livsstil enklare utvecklades Enkla Kassen som en genväg till en mer hållbar livsstil.

“Vi säljer inte bara en matkasse. Utan vi har tagit fram en genväg till en mer hållbar livsstil. Matkassen är det perfekta verktyget för detta.” säger Johannes Källgren, co-founder Enkla Kassen.

Enkla Kassen levererar recept och råvaror hem till dörren och priset är 399 kr för 12 portioner. Enkelhet har genomsyrat hela utformningen av Enkla Kassen. De lättlagade veganska recepten tar i snitt 30 minuter att laga med enkla köksredskap. Den är fri från kylvaror så man behöver inte vara hemma vid leverans eller stressa hem så att råvarorna inte blir förstörda. Recepten är utvalda för att passa i vardagen för att lösa maten en stressig vardagskväll och som matlåda dagen efter. Så för den som vill äta mer veganskt tar det nu bara tre minuter att komma igång på hemsidan enklakassen.se.

Enkla Kassen drivs av Patrik Olsson och Johannes Källgren som träffades när de studerade på Handels i Stockholm. Efter studierna har de gått olika vägar i livet. Johannes har varit entreprenör i sex år med företaget Campanja som han var med och byggde till 40 anställda. Patrik har fokuserat på hållbarhet de senaste åren, både att själv utveckla en hållbar livsstil och att inspirera fler till att leva mer hållbart. De förenas i viljan att använda entreprenörskap som verktyg för att bidra till en mer hållbar ekonomi. Enkla Kassen har ingen extern finansiering utan Patrik och Johannes lever på besparingar och studielån. De vill driva ett ekologiskt socialt entreprenörskap där syftet är viktigare än lönsamheten och lönsamhet används som ett verktyg för att åstadkomma positiv förändring.

Fakta om klimatpåverkan från mat

Att minska sin köttkonsumtion är bra för klimatet. Att gå från en vanlig svensk kost (1 800 kg CO2e/person/år) till en vegansk kost (500 kg) innebär en minskad klimatpåverkan med 1 300 kg CO2e per person per år (72 % minskning). Det kan jämföras med att gå från vanlig svensk kost till lakto-ovo vegetarisk kost (1 200 kg) som innebär en minskning med 600 kg (33 % minskning). För att äta klimatsmart mat är det alltså viktigast att äta mer veganskt.

Om 24% av Sveriges befolkning skulle gå från vanlig svensk kost till vegansk kost skulle det innebära utsläppsminskningar motsvarande ca 3 200 000 ton CO2e per år. Det motsvarar ca 3% av Sveriges totala konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser. Det visar på potentialen i utsläppsminskningar från livsstilsförändringar.

För mer information:

Patrik Olsson, co-founder Enkla Kassen
patrik@enklakassen.se
070 381 30 83

Enkla Kassen press-sida (presskit med pressbilder på produkt, porträtt, logotyp)

https://enklakassen.se/pages/press

Källor 

Axfoods Vegoundersökning 2017
https://www.axfood.se/media-och-opinion/pressmeddelanden/2017/11/vegotrenden-2017-inte-fler-men-oftare/

Klimatutsläpp från mat
Naturvårdsverket rapport 6653 “Hållbara konsumtionsmönster”

Chalmers forskarnas råd “Bli vegan och rädda klimatet”
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/chalmersforskarnas-rad-bli-vegan-och-radda-klimatet  

Befolkningsmängd Sverige
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/

Konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp i Sverige
http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-konsumtionsbaserade-utslapp-Sverige-och-andra-lander/


Lämna en kommentar

Vänligen notera att alla kommentarer behöver godkännas innan de publiceras