Styrka i gemenskap

Under förra helgen deltog Johannes i ett evenemang med YEoS (Young Entrepreneurs of Sweden) och jag i Klimatriksdagen. Stärkande sammanhang som fyller på energin att fortsätta driva den förändring vi tror på. YEoS är ett nätverk för drivna unga entreprenörer. Helgen med YEoS innehöll föreläsningar och workshops där entreprenörerna fick möjlighet att utvecklas tillsammans genom att dela med sig av sina utmaningar och hjälpas åt att hitta lösningar på varandras problem samt bygga värdefulla nätverk och samarbeten.

Nedan följer en berättelse om min upplevelse av Klimatriksdagen.

 

Young Entrepreneurs of Sweden (YEoS) träffades i Helsingborg i helgen

 

Klimatriksdagen

“Vi är en del av en hållbarhetsrörelse” är något vi brukar påminna oss om i det dagliga arbetet med Enkla Kassen. Det är lätt att det känns som att det man gör är betydelselöst i det stora hela. Vad spelar det för roll vad jag gör när alla andra… Hållbarhetsutmaningarna är stora, komplexa och brådskande. Det kan kännas överväldigande att försöka axla en del av ansvaret i att styra om till en hållbar utveckling.

Vi är dock inte ensamma. Det finns en massa positiva initiativ som försöker bidra med sin del i helheten. På olika nivåer. Genom förändringar i system, teknik och livsstil. Som politiker, tjänsteman, företagare, konsument, gräsrotsaktiv och medborgare. I helgen samlades stora delar av hållbarhetsrörelsen i Sverige på Klimatriksdagen. Som namnet antyder var fokus på systemnivå och den politiska delen av hållbarhet. Det röstades fram klimatfrämjande motioner som överlämnades till samtliga riksdagspartier.

 

Heidi Andersson, värlsmästare i armbrytning, klimatinspiratör med målsättning fossilfri 2025

 

Det anordnades även en massa andra aktiviteter. En föreläsning med klimatforskaren Kevin Anderson, som undviker flyget för att leva som han lär, som betonade det allvarliga läget med klimatet. Idrottsstjärnorna och paret Heidi Andersson (armbrytning) och Björn Ferry (skidskytte) deltog i panelsamtal där de berättade om sitt mål att vara fossilfria 2025 och om hur de försöker få med hela Storuman på den fossilfria resan i som man kan se i dokumentären Storuman Forever.

We Don’t Have Time, ett globalt socialt nätverk inom klimatförändringar, deltog och uppmanade deltagare att spela in ett videoklipp med en “climate resolution”. Grundaren Ingmar Rentzhog utlovar ett flygfritt år och att alla hans investeringar ska vara fossilfria. Han utmanar andra klimatledare som Jeffrey Sachs och Al Gore att anta en personlig "climate resolution", för att “walk the talk” och “Lead by example”.

Under Klimatriksdagen lanserades appen Play for eco som syftar till att inspirera människor till att leva en mer hållbar livsstil! Vi skapade en utmaning med Enkla Kassen i appen.
 

 

Det var ett axplock av alla de positiva initiativ att inspireras av under Klimatriksdagen. Helgen avslutades med en klimatmarsch med hundratals deltagare från olika organisationer och initiativ. Tillsammans marscherade vi från Humlegården till mynttorget bredvid Riksdagen via Kungsträdgården och ropade ”We are unstoppable, another world is possible”. Där kunde man uppleva, i hela sin kropp och sitt sinne, känslan av att vara en del av hållbarhetsrörelsen. Enkla Kassen bidrar till helheten genom att göra det så enkelt som möjligt att komma igång med mer vegansk matlagning i vardagen.


Lämna en kommentar

Vänligen notera att alla kommentarer behöver godkännas innan de publiceras