Tack för året 2019! Nu börjar hållbara transformationens årtionde!

Nu kommer juletider med granar, pyssel och allt vad det innebär. Vi vill tacka för det här året. Sedan starten för 2,5 år sedan har våra kunder tillsammans lagat ca 120'000 portioner klimatsmart vardagsmat! Vi vill tacka de ca 2500 hushållen för denna viktiga insats för miljön. Vi hoppas detta har varit en del av att bygga mer klimatsmarta matvanor för resten av livet!

Enligt senaste klimatberäkningen i november i år har maten i Enkla Kassen 85% lägre klimatpåverkan än vanlig svensk kost. Maten står för ca en tredjedel av svenska hushålls klimatpåverkan, så för att nå klimatmålen är maten viktig. 

Vidare visade en kundundersökning i maj att mer än hälften av Enkla Kassens kunder äter kött. Därmed ser det ut som att Enkla Kassen hjälper fler att laga mer växtbaserad mat, vilket är ett viktigt mål för oss. Som individ är den enskilt viktigaste handlingen man kan göra för miljön att äta växtbaserat. Det är en av slutsatserna från den största analysen hittills om matsystemets miljöpåverkan, enligt huvudförfattaren till artikeln som publicerades i Science. Att äta växtbaserat sägs minska miljöpåverkan långt mer än att flyga mindre eller köpa en elbil. 

 

Fortfarande julklappar kvar att fixa?
Enkel lösning - Enkla Julklappen

Om du ännu inte fixat alla julklappar och har familj eller vänner som behöver hjälp på traven med klimatsmarta matvanor så finns en enkel lösning med Enkla Julklappen. Kort och gott ett presentkort på Enkla Kassen som julklapp. Många har nyårslöften om bättre vanor. Då kan det vara skönt att få hjälp i början med de nya vanorna när livet i övrigt har en tendens att dra i massa olika riktningar. För den som vill gå "all-in" i växtbaserad mat går det även att vara med i Veganuari 2020, mer om det lite längre ner.

2020
Den hållbara transformationens årtionde

Snart kommer ett nytt år och ett nytt årtionde. Låt oss tillsammans se till att detta årtionde blir den hållbara transformationens årtionde (the decade of sustainable transformation) för att finna en väg ur klimatkrisen och det ekologiska sammanbrottet. IPCC bedömer att det finns fortfarande en chans att vi kan hålla globala uppvärmingen under 1,5 grader om vi halverar de globala klimatutsläppen till 2030. En utmaning som heter duga men som är genomförbar om vi prioriterar hållbar transformation av livsstil, teknik och system. Från individnivå till global nivå.

Vad gäller maten i Sverige skulle det räcka om lite mer än hälften (60%) av befolkningen skulle ställa om till matvanor motsvarande Enkla Kassens klimatpåverkan för att halvera utsläppen från maten kommande årtiondet. Därmed skulle maten i Sverige bidra med sin del till den globala halveringen. Vi behöver få med oss många men inte alla.

Det ser redan nu ut som att snöbollen är i rullning. Köttkonsumtionen har minskat två år i rad i Sverige. Enligt Vegobarometern 2019 (Axfood) kan 28% anses vara flexitarianer och 22% av befolkningen planerar minska sin köttkonsumtion under kommande året. Så vad gäller delen av klimatutmaningen som handlar om att äta mer växtbaserat finns det skäl till optimism. Vi har redan en fjärdedel av befolkningen med på tåget i den här omställningen, vi behöver öka det till lite mer än hälften av befolkningen så bör vi ha goda chanser att nå klimatmålen för mat i Sverige till 2030.

Veganuari
Rivstarta hållbara transformationens årtioende med klimatsmarta matvanor

Vill du eller någon du känner starta nya året och årtioendet med helt växtbaserad mat? Då kan de delta i kampanjen Veganuari. Kampanjen innebär att man äter helt växtbaserat hela januari. Det finns vego-initiativ som skapat verktyg som stöd för de som deltar i Veganuari, som Välj vego med inspiration i form av veganska recept, produkttips och inspirerande reportage.

Enkla Kassen kommer såklart också vara med och hjälpa fler att klara Veganuari! Vi hoppas det blir en flygande start på den hållbara transformationens årtionde!
.
God jul & gott nytt år!
/Patrik & Johannes

Lämna en kommentar

Vänligen notera att alla kommentarer behöver godkännas innan de publiceras