Varför är så mycket grönsaker i plastpåsar?

En av dagens stora miljöbovar är plastpåsar. De lyckas hamna överallt där de inte borde vara och tar väldigt lång tid för naturen att bryta ner. Så hur kommer det sig att så mycket grönsaker man köper i butik är i en plastpåse, varför ligger de inte bara löst så vi kan använda mindre plast?

För att svara på denna fråga så kikar vi lite närmre på en av våra favoritgrönsaker som alltid kan hittas i de matkassar vi skickar ut. Moroten.

En av grundprinciperna vi valde när vi började utveckla Enkla Kassen är att våra kassar ska vara fria från kylvaror. Detta hjälper oss att sänka priset (billigare transporter och lagring när vi slipper kylda fordon och lager) och skapa en enklare kundupplevelse (inget behov att vara hemma vid leverans, mindre problem med överfullt kylskåp etc).

Vi har sedan vi satte igång gjort en mängd tester, bland annat för att förstå hur väl grönsaker klarar sig i rumstemperatur. Och en av våra tidiga och viktiga insikter var om just moroten. Det är en enorm skillnad på hur väl den klarar sig i rumstemperatur beroende på om den är i en påse eller inte.

Här kan du se vad som händer med en morot i rumstemperatur över en vecka beroende på om den är i en påse eller inte.

 

Morot med och utan påseMorot med och utan påse, 1 vecka i rumstemperatur

  

Morötter med och utan påse efter en vecka i rumstemperaturJämförelse av morötterna efter en vecka

Som du kan se är det en väldigt stor skillnad på hur länge morötter håller beroende på om de är i en påse eller inte. Så det blir tyvärr en kamp mellan två viktiga miljöfrågor - plasten och matsvinnet. Så ett av svaren på varför mycket grönsaker säljs i plastpåsar är att de får många grönsaker att hålla längre vilket leder till att mindre mat blir dålig och behöver slängas. Men när man kan skippa plastpåsen tycker vi förstås att man ska göra det!

Vi har valt att plasta in många av de grönsaker vi levererar för att minska matsvinnet, då all mat som slängs belastar vår planet.

Dock har vi valt att använda påsar med en stor andel förnybar råvara. De påsar vi oftast använder är gjorda till 95 % av sockerrör. Det är en sådan påse som används i testet ovan, så den fungerar strålande för att bevara grönsaker. Så sammanfattningsvis kan vi med några få gram socker rädda hundratals gram grönsaker :)


3 kommentarer

 • Har mina i kylskåp utan plastpåse.. och dom håller minst 3 veckor. (Tar slut så dom ligger aldrig längre) i plastpåse blir det kondens och dom blir förstörda på några dagar.

  Maude
 • Hej Maija! Påsarna sorteras som plast och kan återvinnas.

  Johannes
 • Hej!

  Hur ska man sedan källsortera era plastpåsar?

  Maija

Lämna en kommentar

Vänligen notera att alla kommentarer behöver godkännas innan de publiceras