Varför sparar vissa pengar på att ha en matkasse?

 

Att ha en matkasse kan tyckas vara en lyxvara, men många av oss som börjat med Enkla Kassen tycker faktiskt att den hjälper till att hålla matkostnaderna nere. Hur kan det vara så? 

Den korta versionen: 

När du handlar själv måste du handla mer än du behöver för varje recept. Ofta landar kostnaden på 50 kr och mer per portion. Med en matkasse får du hem exakt så mycket mat du behöver för varje recept, och inte massa extra som blir över i burkar och paket. Enkla Kassen är en av de billigaste kassarna och kostar bara 42 kr per portion.

Det blir alltså pengar över.

Den långa versionen? Varsågod, här kommer lite närmare beräkningar:

På det teoretiska planet, så kostar det 2500-3000 kr per person och månad att äta om man lagar all mat hemma, enligt Konsumentverket. Matpriskollen.se säger att den faktiska kostnaden är ca 15% högre, nu när priserna gått upp.

Teori och verklighet stämmer inte alltid överens. Till grund för Konsumentverkets priser ligger recept och ingredienslistor som de tagit fram. Kostnaderna för ingredienserna är räknade på kilopriser, inte förpackningar. Om 1 dl Ajvar ingår i ett av recepten så är det inte priset för en burk Ajvar de använt, utan kostnaden för 1 dl baserat på kilopriset av Ajvar. Men i verkligheten behöver du köpa en hel burk, som sedan kanske glöms bort längst bak i kylskåpet. Eller så används resten av Ajvarn som tillbehör till en rätt som annars hade klarat sig utan, vilket höjer kostnaden för den måltiden.

De dolda kostnaderna i hur vi använder resterna i våra förpackningar kan vara stora, om man inte är väldigt nogräknad i sammansättningen av alla sina matkreationer.

Låt oss säga, att din matkostnad är 3220 kr i månaden. Konsumentverkets matsedel verkar fördela kostnaden ungefär såhär över de olika måltiderna:

20% till frukost
35% till lunch
35% till middag
10% till mellanmål

Det varierar såklart, vissa äter t.ex. mindre frukost eller lunch och lägger mycket mer krut på middagen. Men om vi räknar på att 70% av vår matkostnad går till lunch och middag blir det 2254 kr, eller ca 38 kr per måltid.

Lägg sedan till de dolda kostnaderna vi pratade om ovan. 1 dl Ajvar kostar ca 5.70 kr, och en burk kostar ca 20 kr (3.5 dl). Kommer du laga det receptet 3.5 gånger eller blir halva burken stående tills den blir luddig? Eller kommer det som bli kvar användas till en annan rätt, där Ajvar egentligen inte behövs, men man lägger till det för att man ändå har. Och därmed går portionspriset upp även för den rätten. Den verkliga kostnaden för just detta recept om man inte använder hela burken kan bli så mycket som 52 kr.

Så en orsak till den upplevda kostnadsbesparingen kan ligga här. Enkla Kassen har planerat innehållet så att det inte blir något svinn eller dolda kostnader. En annan möjlig orsak till att en matkasse kan spara pengar är att vi ofta spenderar lite extra varje gång vi handlar. En tredje orsak kan vara att många låter Enkla Kassen ersätta en eller två uteluncher per vecka (för recepten passar jättebra som matlådor).

Enkla Kassen kostar 42 kr per portion. Summa summarum, kanske är det så att det blir billigare med Enkla Kassen än att handla själv.

Sedan kanske man vill sätta ett värde på tiden och energin du sparar i att slippa fundera ut vad ni ska äta - och värdet i att äta klimatsmart.


Lämna en kommentar

Vänligen notera att alla kommentarer behöver godkännas innan de publiceras