Klimatsmarta recept

Vi driver Enkla Kassen för att bromsa klimatförändringarna. Det finns ett stort gap mellan vad vi i Sverige äter och vad vi behöver äta om vi vill nå klimatmålen. Våra recept är framtagna för att både vara klimatsmarta och lättlagade så att så många som möjligt snabbt kan börja ställa om sina matvanor på ett sätt som får plats i vardagspusslet.

Den genomsnittliga rätten i Enkla Kassen släpper ut ca 0,27 kg CO2e per portion, ca 80% lägre än en genomsnittlig svensk kost (1)

Maten står för ungefär en tredjedel av svenska hushålls utsläpp, ungefär lika mycket som hushållens transporter (2). Nedan kan du se klimatpåverkan per portion för alla recept vi skickar med i Enkla Kassen. Receptens klimatpåverkan är beräknade med hjälp av Klimato som använder klimatdata från RISE (Research Institutes of Sweden). Då våra råvarors ursprung kan variera brukar vi använda den mest konservativa (högsta) siffran för klimatpåverkan i våra beräkningar för varje råvara.

Linskassen
I genomsnitt 0.3 kg C02e/portion

Indisk dal

Pestopasta med bönröra

Linsbiffar

Jordnötskassen
I genomsnitt 0.3 kg C02e/portion

Marockansk kikärtsgryta

Jordnötsbiffar

Kanelcouscous med russin

Sojafärskassen
I genomsnitt 0.3 kg C02e/portion

Burritos

Kokosmjölksgryta

Spaghetti med sojafärssås

Belugakassen
I genomsnitt 0.2 kg C02e/portion

Potatissallad beluga

Solrosotto

Belugabolognese

Tahinikassen
I genomsnitt 0.3 kg C02e/portion

Enkla buddha bowl

Tahinigryta

Zucchini one-pot pasta

Vill du äta mer klimatsmart?

Eller kika på ett av våra recept:
Marockansk Kikärtsgryta 
(video & receptblad)

Källor & mer info:
(1) WWF har beräknat att en genomsnittlig lunch/middag i dagsläget släpper ut ca 1.73 kg CO2e (se sida 6 i "One Planet Plate 2018 – kriterier och bakgrund"). En genomsnittlig portion lunch/middag i Enkla kassen släpper ut 0.27 kg CO2e, nästan 85% lägre klimatpåverkan.

(2) På Naturvårdsverkets sida "Hållbar mat" kan läsas att "hushållens konsumtion av livsmedel står för ungefär lika mycket utsläpp som hushållens transporter enligt . De står vardera för ungefär en tredjedel av hushållens totala konsumtionsbaserade utsläpp".