Klimatsmarta recept

Vi driver Enkla Kassen för att bromsa klimatförändringarna. Det finns ett stort gap mellan vad vi i Sverige äter och vad vi behöver äta om vi vill nå klimatmålen. Våra recept är framtagna för att både vara klimatsmarta och lättlagade så att så många som möjligt snabbt kan börja ställa om sina matvanor på ett sätt som får plats i vardagspusslet.

Den genomsnittliga rätten i Enkla Kassen släpper ut ca 0,28 kg CO2e per portion, ca 80% lägre än en genomsnittlig svensk kost (1)

Maten står för ungefär en tredjedel av svenska hushålls utsläpp, ungefär lika mycket som hushållens transporter (2). Nedan kan du se klimatpåverkan per portion för alla recept vi skickar med i Enkla Kassen. Receptens klimatpåverkan är beräknade med hjälp av Klimato som använder klimatdata från RISE (Research Institutes of Sweden). Då våra råvarors ursprung kan variera brukar vi använda den mest konservativa (högsta) siffran för klimatpåverkan i våra beräkningar för varje råvara.

Transportsträckan från oss till våra kunder är inte inräknad i dessa siffror då den är väldigt individuell, men sker klimatsmart med lastcyklar & elbilar i stora delar av Stockholm och transporter som oftast är klimatkompenserade i resten av vårt leveransområde. Då våra lådor är fria från kylvaror så vi kan också frakta dem tillsammans med en mängd andra typer av paket vilket gör transporten mer klimatsmart. Det är oftast lägre klimatpåverkan när ett fordon levererar till flera hushåll än när en tar sin egen bil till butiken för att handla då det blir mindre körsträcka per råvara.

Linskassen
Genomsnitt ca 0.3 kg C02e/portion

Indisk dal

Pastasallad med pesto

Linsbiffar

Jordnötskassen
Genomsnitt ca 0.3 kg C02e/portion

Marockansk kikärtsgryta

Jordnötswraps

Citrusbakad blomkål

Sojafärskassen
Genomsnitt ca 0.3 kg C02e/portion

Burritos

Kokosmjölksgryta

Chili sin Carne

Belugakassen
Genomsnitt ca 0.23 kg C02e/portion

Potatissallad beluga

Solrosotto

Belugabolognese

Solkassen
Genomsnitt ca 0.23 kg C02e/portion

Dirty Bean Burger

Senapsmarinerade rotfrukter

Asiatisk nudelsallad

Vill du äta mer klimatsmart?

Eller kika på ett av våra recept:
Marockansk Kikärtsgryta 
(video & receptblad)

Källor & mer info:
(1) WWF har beräknat att en genomsnittlig lunch/middag i dagsläget släpper ut ca 1.73 kg CO2e (se sida 6 i "One Planet Plate 2018 – kriterier och bakgrund"). En genomsnittlig portion lunch/middag i Enkla kassen släpper ut 0.28 kg CO2e, nästan 85% lägre klimatpåverkan.

(2) På Naturvårdsverkets sida "Hållbar mat" kan läsas att "hushållens konsumtion av livsmedel står för ungefär lika mycket utsläpp som hushållens transporter enligt . De står vardera för ungefär en tredjedel av hushållens totala konsumtionsbaserade utsläpp".