Hur ska ett receptblad ska se ut?

Receptinstruktioner kan skapas på mängder av olika sätt och är en av de viktigaste delarna i att skapa en enkel matlagningsupplevelse. Därför har vi förstås lagt en massa tid på att försöka lista ut hur man gör receptblad så enkla som möjligt. För att kontinuerligt göra receptbladen bättre och bättre har vi tagit feedback från våra kunder och nu hoppas vi att kunna få lite hjälp av dig, vare sig du använder Enkla Kassen eller inte! :) 

För att visa hur våra receptblad ser ut idag så delar vi här en av våra lättlagade recept-favoriter, en Afrikansk Kikärtsgryta. För högre kvalité kan du ladda ned PDF här.

Afrikansk Kikärtsgryta

Jag och Patrik startade Enkla Kassen med ett öppet sinne och inställningen att vi kommer ha fel om mycket vi tror om vad våra kunder vill ha. Så från dag ett har vi utvecklat alla delar av produkten tillsammans med våra kunder och lagt våra egon åt sidan. Vi tror att en fördel med att ingen av oss är kockar i grunden är att vi har noll prestige knutet till recepten vi utvecklar. Säger våra kunder att de föredrar något så läggs det till i produkten. Receptbladet ovan är ett resultat av feedback från ca fyrtio personer som tyckt till om sin matlagningsupplevelse.

Här är några av våra lärdomar hittills om hur man designar ett enkelt receptblad:

  • Maximera hur lätt det är att plocka fram ingredienser till kassen genom att dela upp Kassen, Kryddhyllan och Skafferiet då det passar många kök
  • Fetstil på alla ingredienser första gången de används, dvs när man "plockar fram dem"
  • Hitta så många "intuitiva genvägar" som möjligt genom att designa receptets ordning på ett smart sätt. Det spelar ingen roll vilken ordning man häller i krossade tomater och vatten i den afrikanska kikärtsgrytan. Men vi har skrivit krossade tomater först för att man ska stå med paketet i handen när det är dags att hälla i vatten och potentiellt inse "hey, jag kan fylla halva paketet för att hälla i vattnet!" och på så sätt förenkla processen lite extra med ett rengjort paket krossade tomater + mindre matsvinn :)
  • Håll receptbladet "luftigt" med tomt utrymme mellan varje steg så man inte tappar bort sig när man tittar bort från receptet och sedan tillbaka
  • Ange mängden kalorier per portion så det är enkelt att bedöma hur många portioner man ska dela upp rätten i förhållande tills ens personliga kaloribehov och vanor.
  • Använd "andel av förpackning" i ingredienslistan då den används för att ta fram rätt råvaror och förpackningar. Använd "volym" (ej vikt) i receptet då man i det steget måttar med decilitermått och liknande verktyg.
  • Dela upp tiden i "Aktiv tid" och "Total tid". Då vet man om det finns tid att t.ex. ta hand om större delen av disken medan man lagar maten. (Ex. om det är 20 min aktiv tid och 30 min total tid för att en gryta ska puttra i 10-15 minuter så kan man diska bort mycket av redskapen man använt innan maten serveras)

Vi är supernyfikna på hur våra receptblad kommer se ut när 500 eller 5000 personer har tyckt till. Men för att nå dit behöver vi din hjälp - hur tycker du att det perfekta receptbladet ska se ut?

Nyfiken på vilka rätter vi har i våra kassar?

Se våra kassar

Lämna en kommentar

Vänligen notera att alla kommentarer behöver godkännas innan de publiceras