Här hittar du svar på vanliga frågor

Hittar du inte svaret på något du undrar kan du alltid maila oss på info@enklakassen.se eller klicka på messenger-länken nere till höger så svarar vi så fort vi kan!

Vi sammanställer våra ordrar för kommande vecka på onsdagar kl 23.59. Om du beställer mellan måndag-onsdag kommer din första leverans på tisdag nästa vecka. Om du beställer mellan torsdag-söndag kommer din första leverans på tisdagen om lite mer än en vecka.

Exempel baserat på vilken veckodag det är idag:
Måndag: Din första leverans kommer på tisdag om 8 dagar.
Tisdag: Din första leverans kommer på tisdag om 7 dagar.
Onsdag: Din första leverans kommer på tisdag om 6 dagar.
Torsdag: Din första leverans kommer på tisdag om 12 dagar.
Fredag: Din första leverans kommer på tisdag om 11 dagar.
Lördag: Din första leverans kommer på tisdag om 10 dagar.
Söndag: Din första leverans kommer på tisdag om 9 dagar.

Då vi nyligen expanderat till stora delar av Sverige har vi behövt lägga till en fraktkostnad i vissa delar av landet. Frakten kostar aldrig mer än 50 kr per leverans och varierar från 0 till 50 kr beroende på var du bor. Du kan se den i kassan när du fyllt i dina adressuppgifter och klickat på Fortsätt.

Vi har försökt göra recepten så lättlagade som möjligt, så det krävs endast enkla köksredskap och du behöver inte ha till exempel ugn eller mixer.

I kassen får du alla råvaror som behövs för att laga rätterna förutom kryddor och några få basvaror från skafferiet. Nedan kan du läsa vad du behöver ha hemma till varje kasse:

Linskassen:
Kryddor: Ingefära mald, Basilika, Timjan, Kanel, Koriander, Kardemumma, Salt och Svartpeppar
Skafferiet: Olivolja, Rapsolja, Vetemjöl, Ströbröd, och Vitlök

Jordnötskassen:
Kryddor: Oregano, Curry, Chilipulver, Rosmarin, Timjan, Salt och Peppar
Skafferiet: Olivolja, Rapsolja, Kinesisk soja, Vitvinsvinäger, Strösocker och Vitlök

Sojafärskassen:
Kryddor: Oregano, Curry, Chilipulver, Paprikapulver, Spiskummin, Timjan, Salt och Peppar
Skafferiet: Olivolja, Rapsolja, Kinesisk soja, Strösocker och Vitlök

Vi funderar på att i framtiden ta fram ett "start-kit" som man kan lägga till i sin beställning som innehåller alla kryddor man behöver för att komma igång för att göra det enklare att komma igång för de som inte redan har en välfylld kryddhylla. Om du tycker det är en bra idé eller har några andra tankar får du gärna mejla oss på info@enklakassen.se .

Enkla Kassen har märkningen 100%-vegansk från Djurens Rätt. När vi har valt ut de råvaror som följer med i Enkla Kassen har vi utgått från produkternas innehållsförteckningar för att avgöra om de är veganska. I de fall en produkt innehåller ett e-nummer som kan ha animaliskt ursprung har vi kontaktat producenten för att säkerställa att det är vegetabiliskt.

Det kan finnas spårämnen av animaliska produkter och vi uppmanar allergiker att undersöka innehållsförteckningar om man är spårämneskänslig då t.ex. pasta ofta innehåller spårämnen av ägg.

Viktigt att komma ihåg om du äter en 100% vegansk kost är att få i dig tillräckligt mycket av vitamin B12 som du kan få antingen genom kosttillskott eller genom t.ex. vegetabilisk dryck såsom havremjölk (Ej ekologisk! Tyvärr hindrar en EU-regel ekologisk vegetabilisk mjölk från att innehålla B12).

När du lagat alla recept är kassen tom. Inga överblivna råvaror som du behöver komma på ett nytt recept för att använda upp. Eftersom vi valt råvaror med lång hållbarhet bör du hinna laga alla recepten innan råvarorna blivit dåliga. Det enda som är över när du lagat alla rätter är tomma förpackningar och skalrester. Är du ambitiös är du förstås välkommen att försöka göra något av dem med :)

Ca 20-40% av råvarorna i Enkla Kassen är ekologiska. Syftet med Enkla Kassen är att minska trycket mot planetens gränser från den mat vi äter. Vår bedömning är att största delen av det trycket kommer från hög konsumtion av animalier och matsvinn. Därför väljer vi att först fokusera på och bli riktigt bra på dessa två. Växtbaserade råvaror och minskat matsvinn hjälper oss också att hålla nere priset till dig som kund.

Vår bild är att ekologisk matproduktion medför vissa fördelar och nackdelar vad gäller miljöpåverkan. Det är gynnsamt för biologisk mångfald och minskad spridning av miljögifter. Däremot verkar det öka markanvändningen och energiåtgången i matproduktionen. Vår syn på nuvarande kunskapsläge är ändå att ekologisk matproduktion är att föredra eftersom biologisk mångfald är en av de två viktigaste planetära gränserna. En gräns som vi redan har överskridit och snabbt behöver förbättra. Därför strävar vi efter att öka andelen ekologiska råvaror över tid.

Större delen av råvarorna i Enkla Kassen är inte närproducerade. Syftet med Enkla Kassen är att minska trycket mot planetens gränser från den mat vi äter. Vår bedömning är att största delen av det trycket kommer från hög konsumtion av animalier och matsvinn. Därför väljer vi att fokusera på och bli riktigt bra på dessa två. Växtbaserade råvaror och minskat matsvinn hjälper oss också att hålla nere priset till dig som kund.

Vår bild är att man ofta blandar ihop olika mål vad gäller närproducerat. Att välja närproducerat är bra för att stärka Sveriges matsäkerhet och den lokala ekonomin. Dock är miljövinsterna med närproducerat oftast små jämfört med att äta mer växtbaserat och minska sitt matsvinn.

Egentligen handlar närproducerat ur miljöhänsyn om transporter. Att maten inte ska transporteras så långt. De största utsläppen från transporter är flygimport och bilresor till butiken. Enkla Kassen levereras med cykel, elbil eller klimatkompenserad transport så vi försöker hålla transportutsläppen låga.

Nötallergi: En av våra tre kassar innehåller jordnötssmör.
Glutenallergi: Alla våra kassar innehåller gluten.

Om du inte kan använda Enkla Kassen på grund av en allergi eller diet får du gärna skriva upp dig här >

Om du är känslig för något är det viktigt att du själv undersöker innehållsförteckning på de råvaror du får hem. Om du har några frågor om innehållet inför beställning kan du alltid kontakta oss på messenger-länken nere till höger på denna sida, eller maila oss på info@enklakassen.se

Det går alldeles utmärkt! Vi har valt leveranser varannan vecka som standard då det passar bäst för de flesta kunder. Men om du vill ha din kasse varje vecka kan du logga in och ändra det efter att du lagt din första beställning.

Vi använder plastpåsar kring våra grönsaker då det förlänger livslängden rejält för många grönsaker och vi vill motverka matsvinn. Vi försöker använda så mycket förnybar råvara i våra plastpåsar som möjligt och de påsar vi oftast använder är gjorda av 95% sockerrör och 5% råoljepolyeten. Så i korta drag kan vi med lite socker rädda flera hundra gram grönsaker :)

Läs gärna vårt blogg-inlägg om plastpåsar om du vill veta mer >

Detta är ett viktigt område för oss då plastpåsar är ett stort problem för miljön, så vi kommer förmodligen skriva mer om detta framöver med mer information och data kring vilken miljöpåverkan detta val innebär.