Här hittar du svar på vanliga frågor

Hittar du inte svaret på något du undrar kan du alltid maila oss på info@enklakassen.se eller klicka på chat-symbolen nere till höger så svarar vi så fort vi kan!

Varje kasse innehåller 3 olika rätter och varje rätt skapar 4 portioner med i snitt 600 kcal per portion. Det är alltså totalt 12 portioner i en kasse.

Så för en familj passar det bra som middagslösning och för mindre hushåll får man mat över till matlådor som man kan äta senare i veckan. Alla recept är gjorda för att passa bra i matlåda.

Din första leverans kommer inom ca 2-4 dagar om du valt snabbaste leveransalternativet och anländer annars den veckodag du valt. Läs mer om våra leveranser här.

Din första leverans betalas direkt vid köptillfället och följande leveranser debiteras på några dagar innan leverans. Om du vill göra ändringar i din prenumeration kan detta göras fram till 7 dagar före leverans.

Vi erbjuder leverans med fri frakt i alla områden vi levererar till. Ibland kan det finnas flera leveransalternativ där vissa medför en extra fraktkostnad, det står i sådana fall i kassan bredvid fraktalternativet. Du kan se vilka fraktalternativ vi har för ditt postnummer när du fyllt i dina adressuppgifter och klickat på Fortsätt eller i vår postnummerkollare.

parVi har försökt göra recepten så lättlagade som möjligt, så det krävs endast enkla köksredskap.

I kassen får du alla råvaror som behövs för att laga rätterna förutom kryddor och några få basvaror från skafferiet. Nedan kan du läsa vad du behöver ha hemma till varje kasse:

Kikärtskassen:
Kryddor: Chili flakes, spiskummin, salt, svartpeppar och persilja (fryst, färsk eller torkad - helst fryst eller färsk).
Skafferiet: Olivolja, rapsolja, ljus sirap, socker, japansk soja. Tips! Det är gott att ha en klick majonnäs till Asian Fusion Bowl även om det inte är ett måste.

Jordnötskassen:
Kryddor: Curry, oregano, chilipulver, salt, svartpeppar, rökt paprika och persilja (fryst, färsk eller torkad - helst fryst eller färsk)
Skafferiet: Rapsolja, olivolja, kinesisk soja, vitlök och strösocker

Sojafärskassen:
Kryddor: Spiskummin, gurkmeja, rökt paprikapulver, chilipulver, oregano, svartpeppar, vitpeppar och salt
Skafferiet: Rapsolja, kinesisk soja, japansk soja, vitlök, vetemjöl, ljus sirap, vitvinsvinäger

Belugakassen:
Kryddor: Spiskummin, paprikapulver, mald koriander, timjan, oregano, chili flakes, svartpeppar, salt och persilja (fryst, färsk eller torkad - helst fryst eller färsk)
Skafferiet: Rapsolja, olivolja, potatismjöl, senap, vitlök, socker och kinesisk soja

Solkassen:
Kryddor: Timjan, salt och svartpeppar
Skafferiet: Japansk soja (1 dl behövs) kinesisk soja, ljus sirap, socker, vitlök, rapsolja, olivolja (1,8 dl behövs), fransk senap, vitt matlagningsvin ELLER vitt vin 2 dl (kan ersättas med vitvinsvinäger 1 msk)

Tahinikassen:
Kryddor: Spiskummin, paprikapulver, oregano, ingefära, basilika, chilipulver, kardemumma, koriander, salt och svartpeppar.
Skafferiet: Rapsolja, olivolja, lönnsirap och vitlök.

Linskassen:
Kryddor: Basilika, ingefära, timjan, kanel, koriander, kardemumma, salt och svartpeppar.
Skafferiet: Vetemjöl, ströbröd, rapsolja, olivolja, vitlök och rödvinsvinäger.

Gluten:
I dagsläget innehåller tyvärr alla våra kassar gluten, men vi kan tipsa om att företaget Årstiderna har skapat en glutenfri vegansk matkasse. Vi hoppas kunna erbjuda en glutenfri kasse i framtiden.

Nötter, frön, baljväxter:
Kikärtskassen innehåller kikärtor.
Jordnötskassen innehåller en burk jordnötssmör och en påse med cashewnötter och en påse med mandel.
Belugakassen innehåller en förpackning valnötter.
Solroskassen innehåller en påse puylinser och solrosfrön

Soja:
Jordnötskassen innehåller en förpackning med torkade sojagrytbitar (används i ett recept)
Sojafärskassen innehåller en förpackning med torkad sojafärs (används i två recept)

Senapsfrön:
Solroskassen innehåller en förpackning majonäs med en naturlig arom som innehåller senap.
Senap kan också finnas med som spårämne i bl.a. buljongtärningar, det står i de fallen på ingredienslistan.

Om du inte kan använda Enkla Kassen på grund av en allergi eller diet får du gärna skriva upp dig här >

Om du är känslig för något är det viktigt att du själv undersöker innehållsförteckning på de råvaror du får hem. Om du har några frågor om innehållet inför beställning kan du alltid kontakta oss på chat-bubblan nere till höger på denna sida, eller maila oss på info@enklakassen.se

Det går alldeles utmärkt! Vi har valt leveranser varannan vecka som standard då det passar bäst för de flesta kunder. Men om du vill ha din kasse varje vecka kan du logga in och ändra det efter att du lagt din första beställning. Du kan också välja att få leverans var tredje eller var fjärde vecka.

Ibland vill man hoppa över leveranser, t.ex. för att man ska resa bort en vecka eller för att man vill hoppa över en särskild kasse. Du kan välja att hoppa över eller göra andra ändringar i en leverans fram till onsdagen innan leveransen sker (6 dagar innan).

För att hoppa över en leverans loggar du in och klickar på Gå till min prenumeration.

Klicka därefter på Se kommande beställningar (se bild nedan) så ser du de framtida leveranser som du kan ändra. De leveranser som redan är inbokade såsom din första leverans när du är ny kund eller leveranser som sker inom 5 dagar och inte längre kan ändras syns ej på denna sida.

För att hoppa över en leverans klickar du på "Hoppa över beställning" till höger. Observera att denna lista visar "beställningsdatum" och inte "leveransdatum". Beställningsdatumet är torsdagen innan leveransen då vi bokar in din nästa leverans och debiterar ditt kort.

Om du har några frågor är du alltid varmt välkommen att höra av dig till oss, t.ex. via chatbubblan nere till höger på denna sida.

Du kan avsluta din prenumeration när du vill och leveranser kan avbokas eller ändras fram till 6 dagar innan nästa leverans. Om du vill ta en tillfällig paus för att t.ex. resa bort en vecka kan du också hoppa över veckor, se "Kan jag hoppa över en leverans?" ovan.

För att avsluta din prenumeration loggar du in och klickar på Gå till min prenumeration.

Klicka sedan på Inställningar till höger för att få upp en meny där du kan välja Avsluta prenumeration längst ner. Där kan du välja att ge feedback om du vill och efter uppsägningen får du ett mejl som bekräftar att prenumerationen är avslutad.

Om du har några frågor är du alltid varmt välkommen att höra av dig till oss, t.ex. via chatbubblan nere till höger på denna sida. Om du har problem att logga in för att avsluta kan du också avsluta genom att mejla oss på info@enklakassen.se från den mejl-adress du använde när du beställde.

Alla ingredienser i Enkla Kassen är helt växtbaserade (veganska). När vi har valt ut de råvaror som följer med i Enkla Kassen har vi utgått från produkternas innehållsförteckningar för att avgöra om de är veganska. I de fall en produkt innehåller ett e-nummer som kan ha animaliskt ursprung har vi kontaktat producenten för att säkerställa att det är vegetabiliskt.

Det kan finnas spårämnen av animaliska produkter och vi uppmanar allergiker att undersöka innehållsförteckningar om man är spårämneskänslig då t.ex. pasta ofta innehåller spårämnen av ägg.

Viktigt att komma ihåg om du äter en 100% vegansk kost är att få i dig tillräckligt mycket av vitamin B12 som du kan få antingen genom kosttillskott eller genom t.ex. vegetabilisk dryck såsom havremjölk (Ej ekologisk! Tyvärr hindrar en EU-regel ekologisk vegetabilisk mjölk från att innehålla B12).

När du lagat alla recept är kassen nästan alltid tom. Inga överblivna råvaror som du behöver komma på ett nytt recept för att använda upp. Eftersom vi valt råvaror med lång hållbarhet bör du hinna laga alla recepten innan råvarorna blivit dåliga. Det enda som är över när du lagat alla rätter är tomma förpackningar och skalrester. Är du ambitiös är du förstås välkommen att försöka göra något av dem med :)

Ca 30-50% av råvarorna i Enkla Kassen är ekologiska. Syftet med Enkla Kassen är att minska trycket mot planetens gränser från den mat vi äter. Vår bedömning är att största delen av det trycket kommer från hög konsumtion av animalier och matsvinn. Därför väljer vi att först fokusera på och bli riktigt bra på dessa två. Växtbaserade råvaror och minskat matsvinn hjälper oss också att hålla nere priset till dig som kund.

Vår bild är att ekologisk matproduktion medför vissa fördelar och nackdelar vad gäller miljöpåverkan. Det är gynnsamt för biologisk mångfald och minskad spridning av miljögifter. Däremot verkar det öka markanvändningen och energiåtgången i matproduktionen. Vår syn på nuvarande kunskapsläge är ändå att ekologisk matproduktion är att föredra eftersom biologisk mångfald är en av de två viktigaste planetära gränserna. En gräns som vi redan har överskridit och snabbt behöver förbättra. Därför strävar vi efter att öka andelen ekologiska råvaror över tid.

Större delen av råvarorna i Enkla Kassen är inte närproducerade. Syftet med Enkla Kassen är att minska trycket mot planetens gränser från den mat vi äter. Vår bedömning är att största delen av det trycket kommer från hög konsumtion av animalier och matsvinn. Därför väljer vi att fokusera på och bli riktigt bra på dessa två. Växtbaserade råvaror och minskat matsvinn hjälper oss också att hålla nere priset till dig som kund.

Vår bild är att man ofta blandar ihop olika mål vad gäller närproducerat. Att välja närproducerat är bra för att stärka Sveriges matsäkerhet och den lokala ekonomin. Dock är miljövinsterna med närproducerat oftast små jämfört med att äta mer växtbaserat och minska sitt matsvinn.

Närproducerat handlar ur miljöhänsyn mest om transporter. Att maten inte ska transporteras så långt. De största utsläppen från matens transport är flygimport och bilresor till butiken. Enkla Kassen undviker flygimport och våra lådor levereras med cykel, elbil eller klimatkompenserad transport för att hålla transportutsläppen låga.

Vi använder plastpåsar kring våra grönsaker då det förlänger livslängden rejält för många grönsaker och vi vill motverka matsvinn. Vi försöker använda så mycket förnybar råvara i dessa plastpåsar som möjligt och de påsar vi oftast använder för grönsakerna är gjorda av 100% förnybar råvara (sockerrör). Så i korta drag kan vi med lite socker rädda flera hundra gram grönsaker 😊

Läs gärna vårt blogg-inlägg om plastpåsar om du vill veta mer >

Detta är ett viktigt område för oss då plastpåsar är ett stort problem för miljön, så vi kommer förmodligen skriva mer om detta framöver med mer information och data kring vilken miljöpåverkan detta val innebär.

Hittar du inte svaret på något du undrar kan du alltid maila oss på info@enklakassen.se eller klicka på chat-symbolen nere till höger så svarar vi så fort vi kan!