Proteinbrist, träning och hårdrock

Det finns ett underbart instagramkonto som heter "Proteinbrist - äter bara kottar och gräs" av Björn Håkansson som bor i Skövde. Attityderna kring vegansk kost håller på att ändras, men visst finns det fortfarande de som tillhör ytterligheterna "självgod vegan" och "kaninmat aldrig i livet". Diskussionerna kring växtbaserad kost är oftast lite mer nyanserade idag men en vanligt återkommande fråga är kring protein och träning. Kan man få i sig tillräckligt med protein om man tränar hårt?

Proteinbrist försöker visa att träning och växtbaserat går ihop och av samma anledning bad vi Patrik Åhlén komma och gästspela hos Enkla Kassen. Putte, som han kallas, är både kock och traithlet och älskar växtbaserad matlagning. Till vardags jobbar han i köket på Ösmo Plantshop som har en fin vegetarisk buffé.


"Jag är inte ung längre" säger Putte och ler snett, "så jag har verkligen sett hur attityden till växtbaserad mat har ändrats i träningscirklar. Förr i tiden när jag tränade mycket på kroppsbyggargym var det inte många veganer där kan jag med säkerhet säga, men nu är det ingen som höjer på ögonbrynen vare sig du är kroppsbyggare eller triathlet och vegan."

"Och bland kockar är attitydförändringen lika markant. Det finns fantastiska smaker att hämta i det växtbaserade köket. Ta bara gamla klassiker i svensk husmanskost. Tror du de bygger på att det måste vara kött i dem för att det ska smaka som man vill? Tänk om! Det är "gräddiga" smaker, salt och sött i kombination som gör en svensk husman. Och det behövs inte kogrädde för att det ska smaka "gräddigt". Det är bara språket som är lite fattigt med dåliga alternativ på ord än så länge."


Receptet till Puttes Kålpudding ingår i Sojafärskassen och innehåller 29 gram protein per portion på 600 kcal. Fast det är klart, är du hungrig efter ett du tränat hårt kanske du tar en lite större portion. Det intressanta är egentligen balansen mellan de olika energikällorna och att i detta fall kommer 20% av energin från protein, 20% från fett och 60% från kolhydrat. Livsmedelsverket rekommenderar att 10-20% av ditt energiintag kommer från protein och skriver såhär om träning:

Protein och träning
Fysisk aktivitet gör att man får mer muskler, vilket ökar proteinomsättningen i musklerna. Mycket hård träning, särskilt uthållighetsidrott, leder även till att nedbrytningen av muskler ökar och att musklerna på grund av detta behöver "repareras". Därför är det viktigt att få i sig protein när man tränar. Men det allra viktigaste är att få i sig tillräckligt med energi, alltså kalorier.

De viktigaste energikällorna är fett och kolhydrater. Men om kroppen inte får i sig tillräckligt med energi från fett och kolhydrater används protein från maten eller från musklerna som energikälla. Därför är det viktigt att få i sig tillräckligt med kalorier. Att få i sig tillräckligt med protein är väldigt lätt för den som är fysiskt aktiv eftersom man då äter mycket. Det finns en liten risk att få i sig för lite protein om man tränar och samtidigt bantar. (https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/protein)


"Jag gillar växtbaserat, att träna hårt och hårdrock" säger Putte. "Det är inget märkvärdigt med det. Längre." 

Enkla Kassens mål är en enklare och godare vardag och att göra vegansk mat mer lättillgänglig - det är ju ändå framtidens mat. Varmt välkommen till oss!

Lämna en kommentar

Vänligen notera att alla kommentarer behöver godkännas innan de publiceras